Chaos roept bij veel mensen beelden op van rommel en grilligheid. Toch is Chaos geen wanorde. Chaos maakt processen wel onvoorspelbaar binnen specifieke grenzen. De wereld om ons heen is onvoorspelbaar en veel gekker dan we denken met steeds weer onverwachte wendingen. Chaos speelt daar een cruciale rol in. Deze Chaos is wel heel anders dan veel mensen verwachten.
Chaos introduceert onvoorspelbaarheid, wat betekent dat twee bijna identieke beginsituaties toch een volledig ander eindresultaat geven. De uitkomst reageert extreem heftig op kleine variaties in de invoerwaarden. Klassieke natuurkunde schrijft voor dat deze kleine variaties een logisch verband moeten hebben met het eindresultaat. Het bizarre van Chaos is dat de uitkomst exact bepaald is en toch volledig onvoorspelbaar. Bovendien hebben al die verschillende uitkomsten een fascinerende structuur.
Chaos is een natuurkundig verschijnsel, ontdekt in 1960 door meteoroloog Lorentz. Een fascinerend kenmerk van Chaos is de herhaling van specifieke structuren. We noemen die herhalingen fractals. De Mandelbrot fractal is wereldberoemd geworden en een toonbeeld van onvoorspelbaarheid. De fascinerende Mandelbrot fractal is vernoemd naar zijn ontdekker. Fractale groei speelt een cruciale rol in vele processen in het leven: onze flora en fauna, economie en zelfs in onze organisaties.
Deze lezing over de Chaos theorie laat in hoofdlijnen zien wat het natuurkundig verschijnsel Chaos is. Het is absoluut geen technisch verhaal. De lezing gaat juist in op de ontdekking en de kenmerken van Chaos zonder te vervallen in wiskundige of technische details. Chaos stelt grenzen aan de voorspelbaarheid van processen. Deze onvoorspelbaarheid heeft een heel specifieke structuur die juist wel voorspelbaar is. Chaos maakt gewoon deel uit van ons leven: wen er maar aan. De natuur om ons heen, en daarmee ons leven, zit vol met effecten van Chaos.
De Chaos theorie van Benoit Mandelbrot is na de Relativiteitstheorie van Albert Einstein en de Kwantummechanica van Niels Bohr de derde grote theorie uit de natuurkunde van de vorige eeuw. Deze lezing is bedoeld voor iedereen die open staat voor filosofische uitdagingen. Er is geen voorkennis nodig, alleen gezonde interesse. Chaos zal je verbazen en uitdagen om te ontdekken waarom dit bijzondere verschijnsel een plaats heeft in je leven en je eigen omgeving. Chaos krijgt na deze lezing een diepere betekenis en chaos zal je improvisatievermogen stimuleren. Stel je open voor Chaos want een beter begrip van de natuur inspireert.