Kwantummechanica is echt overtreffende trap. Het is de meest nauwkeurige en meteen ook de meest onbegrepen theorie in de natuurkunde. Kwantummechanica tart ons logisch denken en onze interpretatie van de werkelijkheid. De moderne natuurkunde leunt echter zwaar op de resultaten van kwantummechanica.
De moderne natuurkunde rust op twee belangrijke pijlers. De relativiteitstheorie van Einstein en de Kwantummechanica van Niels Bohr. De relativiteitstheorie van Albert Einstein geeft een verklaring voor het Heelal in zijn grootse uitgestrektheid wat betreft sterren, sterrenstelsels en sterrenclusters. De andere pijler is de kwantummechanica, vorm gegeven door Niels Bohr, die inzicht geeft in het allerkleinste. Dit is de wereld van moleculen, atomen en elementaire deeltjes als elektronen en quarks.
Einstein had geniale ideeën met bizarre consequenties en dat sprak de mensen wel aan. Maar het lijkt of kwantummechanica een stap te ver is. Toch is deze theorie een van de meest nauwkeurige en succesvolle theorieën van de laatste tijd. Kwantummechanica is de theorie die het gedrag beschrijft van onze kleinste elementaire deeltjes. Met die grens aan de onderkant dwingt de natuur ons voorstellingsvermogen tot het uiterste te gaan. Het blijkt dat elementaire deeltjes gedrag vertonen wat wij mensen in de macro wereld nauwelijks kunnen bevatten. Ook de wetenschap worstelt met de consequenties en heeft grote genieën als Niels Bohr, Werner Heisenberg en Albert Einstein uitgedaagd tot het grootste intellectuele debat van de twintigste eeuw. Het succes van de kwantummechanica is dat het zeer nauwkeurige voorspellingen doet die met vele experimenten bewezen is.
Deze lezing gaat over de fascinerende geschiedenis van een van de grootste revoluties in de wetenschap: de evolutie van de deeltjesfysica en de ontwikkeling van de kwantummechanica. Onderwerpen die de revue passeren zijn: elementaire deeltjes (quarks, neutrino’s etc.), materie golven, foto-elektrisch effect, de onzekerheidsrelatie van Heisenberg, virtuele deeltjes, het gedachte experiment EPR en verstrengeling van deeltjes.
Laat u niet afschrikken. In deze lezing zal ik me beperken tot uit te leggen wat er gebeurt en wat de hoofdlijnen zijn. Het gaat absoluut niet om formules of wiskunde. De kwantummechanica is een heerlijk onderwerp om eens filosofisch ontdekken hoe bizar de natuur in elkaar zit.