Mensen hebben iets met tijd. Gek genoeg geven we onszelf en elkaar nauwelijks tijd. Maar gelukkig: tijd heb je niet … tijd maak je.
En juist in een tijd waarin alles snel moet, waar de concentratiespanne van mensen wordt gemeten in seconden en waar elk stukje werk een project is met een oplevertermijn, is het nemen van tijd voor de goede dingen in het leven een weldaad. Ik nodig je uit om even rustig de tijd te nemen om langer stil te staan bij een aansprekend onderwerp: relatieve tijd.
Dat niets sneller kan dan het licht is bij iedereen wel bekend. Maar wat zijn de consequenties hiervan? In de praktijk gelukkig niet veel, maar filosofisch gezien heeft Einstein een grote impact gehad. Einstein heeft zowel de algemene als de speciale relativiteitstheorie ontwikkeld. Deze theorieën hebben een zeer grote impact gehad op de wetenschappelijke wereld en ook op de betrokkenheid van het grote publiek in de wetenschap.
Deze lezing behandelt de ontwikkeling van de relativiteitstheorie. Hierbij gaat het niet om de wiskunde maar om de filosofische aspecten van de theorie. Alle grote consequenties zullen de revue passeren als tijdvertraging, gelijktijdigheid, de tweeling paradox, energie = massa, gekromde ruimte, buiging van licht enz. Deze beroemde theorie is typisch zo’n theorie waarvan iedereen bevestigt ervan “gehoord” te hebben. Velen beweren zijn theorie “te kennen”. Een klein aantal durft het aan te beweren het “door te hebben”. Bij nader inzien zijn het maar weinig mensen die de theorie volledig begrijpen. De tijd zal het leren.
Ik wil graag deze uitdaging met u aangaan. In 2013 stond de theorie van Einstein zelfs even ter discussie vanwege neutrino’s die sneller zouden gaan dan het licht. Het moet niet gekker worden … en dat werd het gelukkig ook niet. De relativiteitstheorie van Einstein is de meest bekende natuurkunde theorie onder het grote publiek. Einstein is door magazine “Time” uitgeroepen tot meest beroemde natuurkundige van de afgelopen eeuw.