Wij mensen hebben iets met tijd. Vraag jezelf eens af: “hebben we tijd of maken we tijd”?
Gek genoeg geven we onszelf en elkaar nauwelijks tijd. En juist in een tijd waarin alles snel moet, waar de concentratiespanne van mensen wordt gemeten in seconden, waar elk stukje werk een project is met een oplevertermijn is het nemen van tijd voor de goede dingen in het leven een weldaad. Ik nodig je uit om even rustig de tijd te nemen om langer en dieper stil te staan bij een aansprekend onderwerp: relatieve tijd. Gelukkig: tijd heb je niet, tijd maak je.
Het onderwerp deze keer is de relativiteitstheorie van Einstein. Als wetenschapper is Einstein absoluut de meest beroemde Natuurkundige van de afgelopen eeuw. Zijn beroemde theorie is typisch zo’n theorie waarvan iedereen bevestigt ervan ‘gehoord’ te hebben. Velen beweren zijn relativiteitstheorie ‘te kennen’. Een klein aantal durft het aan te beweren het ‘door te hebben’. Maar bij nader inzien zijn het maar weinig mensen die de theorie echt begrijpen. De tijd zal het leren.
Ik wil graag deze uitdaging met je aangaan. Vorig jaar stond de theorie van Einstein zelfs even ter discussie vanwege “zogenaamde” neutrino’s die sneller zouden gaan dan het licht. Het moet niet gekker worden … en dat werd het gelukkig ook niet. De beroemde theorie van Einstein is opgedeeld in tijd en zwaartekracht. Massa klinkt al zwaar. We hebben zelfs een Higgs veld nodig met een minuscuul Higgs deeltje om alles “massa” te geven. Een gewichtig onderwerp.
Ik nodig je graag uit op zondag 26 October. De lezing wordt gehouden in stads-café De Zalm in Gouda. De lezing begint om 16:00 uur en daarna is er een korte borrel en een gezamenlijk diner om de lezing te verteren. Als interesse hebt, laat het me weten. Je bent van harte welkom.